Metaal coaten

Wat is coaten op metaal precies?

Poedercoaten is een elektrostatisch verfproces met poeder. Het belangrijkste verschil tussen conventionele vloeibare verf en poedercoating is dat de poedercoating geen oplosmiddel nodig heeft om het bindmiddel en de vulstof in een vloeibare suspensie te houden. Met perslucht wordt negatief geladen poeder op een positief geladen product gespoten. Door het elektrostatisch principe blijft de poeder tijdelijk aan het bespoten object plakken, waarna het in een oven wordt verhit. Zo krijgt de coating de kans om uit te vloeien, waarna het uithardt.

Poedercoating wordt vooral gebruikt voor het coaten van metalen zoals o.a. staal, aluminium, roestvrij staal (rvs) en verzinkt staal. Vooraf worden de producten eerst grondig gereinigd door middel van een mechanische of chemische voorbehandeling als stralen of ontlakken.

 

Welke soorten coatings zijn er?

Poedercoatings bestaan uit grofweg twee verschillende typen. Enerzijds zijn er de thermoharders en anderzijds de thermoplasten.

Onder de thermoplasten wordt enkel gebruik gemaakt van een poedercoating om tot een uiteindelijke coating te komen.
Wanneer men spreekt van thermoharders met betrekking tot het poedercoaten, spreekt men over een poedermengsel waarbij gebruik gemaakt wordt van een zogenaamde cross-linker. Deze toevoeging zorgt ervoor dat het poedermengsel en de stoffen tijdens het bakken met elkaar reageren en zodoende een sterk harde laag vormen.

 

Hoe bepaalt Strabeko wat een goede coating is voor welk materiaal?

Omdat wij een aantal oppervlaktebehandelingen aanbieden, kunnen wij het beste een advies aan de klant geven. Wat ons daarbij helpt is de NEN EN ISO-12944 norm. Omdat wij diverse specialismen hebben, kunnen wij het materiaal van de klant de juiste bescherming bieden.

 

Nieuwe ontwikkeling in poedercoating

Firma ’s Nordson, Manor Ghent, Naaijkens Luchttechniek b.v. en Naaijkens Innovative Design (Jorrit Naaijkens) hebben na het plaatsen van de nieuwe poedercoatcabine in Strabeko met de dry-on-dry -techniek goede tests kunnen doen. Dit onder andere op speeltuin materiaal van vaste klant Van Besouw Metaal. Geconcludeerd mag worden dat de dry-on-dry-techniek goede dekking geeft, goede vloei, goede kantendekking en een goede bereikbaarheid heeft in de moeilijkste hoeken van het materiaal. Toekomstplan is om een deel robotica te koppelen aan deze poedercoatcabine, zodat de poedercoater maximaal ondersteund wordt.

Deze duurzame vorm van poedercoaten geeft een kortere handelingstijd, waardoor Strabeko flexibel is en aan u als klant, nog sneller de gewenste kwaliteit kan leveren.

Poedercoaten is al geruime tijd een duurzaam alternatief voor aflakken. Het is beter voor mens en milieu en vraagt minder arbeidstijd. Nu wordt het vooral gebruikt op metaal, want de temperaturen die nodig zijn om een coating te laten uitharden, zijn zo hoog dat hout verbrandt en kunststof smelt.

 

Heeft u behoefte aan meer informatie over poedercoaten door Strabeko?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van coaten door Strabeko? U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier of door een e-mail te sturen naar mail@strabeko.nl. Wij antwoorden zo spoedig mogelijk op al uw vragen.

Coaten

Contact opnemen

  Stuur een afbeelding mee:
  Stuur een afbeelding mee:

  Met het versturen van dit contactformulier bent u op de hoogte van de algemene voorwaarden en de inhoud van de disclaimer

  50 jaar!

  Strabeko is een Tilburgs straalbedrijf dat meer dan 50 jaar bestaat

  Vele oppervlaktebehandelingen

  Strabeko heeft vele oppervlaktebehandelingen; zoals cabinestralen, metalliseren, poedercoaten, natlakken, glasparelstralen en thermisch reinigen

  Uw producten

  U kunt bij Strabeko terecht met grote, robuuste objecten. Onder optimale omstandigheden worden al uw producten gestraald en behandeld.

  Contact opnemen met ons?

  Strabeko is dagelijks geopend tussen 08.00 en 17.30 uur. Vrijdag sluit Strabeko om 16.30 uur. Op alle eerste zaterdagochtenden van de maand is Strabeko tussen 08.00 en 12.00 uur geopend. Op officiële feestdagen is Strabeko gesloten.
  Begin met chatten
  Hulp nodig?
  Hallo! Hoe kunnen we je helpen? Klik op '' Begin met chatten'' om ons een Whatsapp bericht te sturen! Wij helpen je graag verder.