Zo maak je van een nee een ja
Dankzij een nieuwe installatie kan Strabeko binnenkort nog grotere en zwaardere objecten in één keer poedercoaten. Op energiezuinige, milieuvriendelijke en innovatieve wijze.

‘Hier kunnen we straks een complete geassembleerde liftschacht in één keer poedercoaten. Dit komt steeds vaker voor, vandaar dat we investeren in een nieuwe poedercoat-lijn. Hier kan tot vijf ton worden gecoat en de cabine is dertien meter lang, vier meter breed en 3,8 meter hoog. Dit proces is compleet elektrisch’, zegt Erik van den Dries (50) in de nu nog lege cabine.

De vergunning om een flinke uitbouw te realiseren om die installatie – met grote elektrische oven – te omkaderen is bijna binnen. ‘Vanaf maart moeten we draaien’, zegt Erik. ‘Overdag gaan we produceren en de oven vullen.

Het unieke van deze installatie is dat we pas gaan uitharden als er goedkope stroom beschikbaar is.’

Ge- én verbruik

Dat werkt via een energiemanagementsysteem. ‘Als er stroom over is gaan wij die oven gebruiken. Energie ge- én verbruik is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering geworden. We ontkomen er niet aan om daar zo slim mogelijk mee om te gaan’, zegt Erik.

‘Erik denkt continu na over de toepassingen in de fabriek. En hij maakt graag van een nee een ja’, zegt Lisette van den Dries (47). ‘Of dit nu om een uitbreiding, nieuwe installatie plaatsen of creatief omgaan met energie is. Zo maken we met ons team Strabeko toekomstbestendig.’

Olie-veegarm

Strabeko schafte al in 2000 de eerste poedercoat-installatie aan. ‘Kwalitatief heel goed, duurzaam en milieuvriendelijk. Dat was, is en blijft de toekomst’, zegt Erik. ‘Het is onderscheidend om met laag energieverbruik grote objecten te kunnen doen’, vult hij aan. ‘Daarvan willen we de levensverwachting zo lang mogelijk maken. In de toekomst kunnen we deze (op de foto staan Erik en Lisette bij een gelakte olie-veegarm, red.) dus ook met een hoogwaardig poedercoatsysteem in de Noordzee zien liggen.’

 

 

Trofee + social sofa

Die manier van werken leverde Strabeko onlangs een prijs op. De gemeente Tilburg riep het bedrijf uit tot Impactmaker van het kwartaal. Met bijbehorende ‘social sofa’. ‘Dat heeft er vooral mee te maken met dat we vooroplopen in de energietransitie en duurzaam en toekomstbestendig willen zijn’, besluit Erik.

TEKST STAN SCHRIJEN
FOTOGRAFIE JULES VAN IPEREN

Begin met chatten
Hulp nodig?
Hallo! Hoe kunnen we je helpen? Klik op '' Begin met chatten'' om ons een Whatsapp bericht te sturen! Wij helpen je graag verder.