Naar de metaalindustrie wordt nog wel eens, ten onrechte, gekeken al zou deze industrie vervuilend zijn. Het tegendeel blijkt echter; want staal en metaal kan na 100 jaar nog worden hergebruikt. Door het materiaal te stralen, schoon te maken van roest, walshuiden en oude verfresten. Dit doen we bij Strabeko met behulp van perslucht en straalkorrels. Het resultaat is een grondig gereinigd oppervlak dat klaar is voor de volgende oppervlaktebehandeling. Dit kan zijn een poedercoatsysteem, dan wel een verfsysteem van meerdere beschermingslagen en toplaag, waardoor het object weer jaren mee kan.
Een mooi voorbeeld hiervan is het kloostertorentje (van) Diessen, waarvan een onderdeel op de foto hiernaast. Deze heeft jarenlang op het buitenterrein van een sloper gestaan en is recent teruggeplaatst in Diessen. Het kloostertorentje heeft een bijzondere plek gekregen en is daarmee nieuws geworden https://www.bd.nl/tilburg-e-o/verhuizing-torentje-diessen-wordt-nog-een-spannende-operatie~af3073ad/ Het kloostertorentje Diessen wordt onder handen genomen door de werkgroep behoud het torentje en vrijwilligers in deze werkgroep zorgen ervoor dat de spits weer als nieuw op het torentje komt te staan. Dus eigenlijk behoort de metaalindustrie tot de meest duurzame vormen van industrie. Natuurlijk komt er bij de productie energieverbruik vrij en afval. Strabeko zorgt met haar team dat afval minimaal is en afgevoerd wordt naar verwerkers die de afvalmaterialen weer opnieuw kunnen gebruiken. Energie wekken we mede zelf op met onze zonnenpanelen op het Strabeko-dak. En er wordt efficiënt omgegaan met de kleurwisselingen en het zo goed mogelijk vullen van de traverses met objecten en materialen die allemaal dezelfde coatingsystemen en kleur krijgen. Verfsystemen voor duurzame oplossingen kunnen niet watergedragen zijn, maar zijn wel van dusdanige kwaliteit, met een hoog vast-stof-gehalte, waardoor de oploshoudendheid ervan laag is. Het uiteindelijke ‘uithard’ proces in de spuitcabine gebeurt met VOS-etende infraroodpanelen, die deze VOS (Vluchtige en Organische Stoffen) gebruiken als brandstof en daarmee de uitstoot van VOS halveren. En zo hebben we tal van voorbeelden binnen Strabeko om onszelf duurzaam te mogen noemen.
Afgelopen jaar is Strabeko genomineerd geweest voor de groenepluim.nl De Groene Pluim.nl (h)erkent de duurzame ondernemer en geeft deze positie. De groene pluim inspireert en stimuleert duurzame (door)ontwikkeling en samenwerking gebaseerd op de Verenigde Naties Sustainable Development Goals. Met als doel om een tastbare en positieve impact te maken op de duurzame uitdagingen. Samen bouwen we aan een duurzame inclusieve en toekomstbestendige omgeving met een gezond ondernemersklimaat als resultaat.
Recente reacties