Een compleet pakket aan oppervlaktebehandeling aanbieden, meedenken met de klant en open staan voor innovaties. Zo is in het kort Strabeko te omschrijven. Voor in het themanummer thermisch spuiten, verzinken en vacuümtechnieken , in het blad OT het vakblad voor de professional in de oppervlaktetechnologie, kijken we vooral hoe daar het metalliseren/schooperen wordt uitgevoerd, in relatie tot de andere oppervlaktebehandelingen. Lees verder en klik de link aan=

Artikel ION geschreven door Jaap van Peperstraten;

Die andere oppervlaktebehandelingen zijn onder meer diverse vormen van stralen, poedercoaten, natlakken en ontlakken. Producten die er eens zijn behandeld, kunnen na pakweg 20 – 25 jaar weer terugkomen waar ze na ontlakking een nieuw conserveringssysteem krijgen. Alles onder één dak aanbieden, voorkomt veel transportbewegingen, wat weer ten goede komt aan de kwaliteit. Bij de producten die binnenkomen, wordt eerst gekeken of ze vrij zijn van vet, lasspetters en scherpe randen. Vervolgens wordt er met korund of met staalkorrels gestraald tot een ruwheid van Sa 3. Daarvoor zijn drie straalcabines en een werpstraalinstallatie. Dan volgt het metalliseren door twee massieve zinkaluminium draden van 2,5 millimeter dik dicht tegen  elkaar aan te houden, met behulp van elektriciteit een vlamboog te laten ontstaan om het zinkaluminium met een spuitpistool te vernevelen op het metaaloppervlak. Het toegepaste zinkaluminium  bij Strabeko bestaat meestal uit 85% zink en 15% aluminium: dit creëert een heel slijtvaste laag. Om de corrosiebestendigheid van deze laag te versterken, volgt daarna meestal nog een organische deklaag.

OT-blad ION Geïnterviewde Erik van den Dries

Directeur Erik van den Dries legt uit dat het schooperen resulteert in een egale laag met een open structuur. “Voordeel hiervan is dat je direct na het metalliseren de vervolglaag er overheen kunt zetten, zonder dat een mechanische of chemisch voorbehandeling nodig is. Je kunt direct na het schooperen de vervolglaag erop zetten, ook al is het zinkaluminium nog actief. Standaard doen wij dat hier dezelfde dag met een epoxy-poedercoating of een natlak-epoxy. Hoe sneller je de vervolglaag aanbrengt, hoe beter de hechting is. Die nabehandeling voorkomt dat het zink zich gaat opofferen en je dus corrosie krijgt. Kijk bijvoorbeeld naar de elektriciteitsmasten in Nederland die alleen verzinkt zijn zonder nabehandeling. Daar zie je op veel plekken corrosie ontstaan.

Meedenken met klant

Moest je vroeger gewoon het systeem erop zetten wat de klant vroeg, nu krijg je volgens hem steeds vaker de vraag om mee te kijken naar het toe te passen systeem in een bepaalde situatie. “We krijgen nu steeds vaker de vraag: wat zou jij doen? Ik beschouw het als een eer om die vraag te krijgen. Wij vragen dan wat het gebruik gaat zijn van het object,  de locatie waar het wordt opgesteld en aan welke omstandigheden het wordt blootgesteld. Dan ga je bepalen welk type zinkaluminium lagen nodig zijn en soms kom je tot de conclusie dat metalliseren niet nodig is en dat je kunt volstaan met epoxy. Dat kan ook een prima systeem zijn. Zelfs voor toepassingen offshore kunnen we een zinkvrij systeem erop zetten dat in die omstandigheden voldoet. Maar voor een levensduurverwachting van 25 jaar op zee moet je er wel een drielaags systeem opzetten. Voor welk systeem ook gekozen wordt: het moet goed aangebracht worden en leiden tot een levensduurverlenging of tot betere producten. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit.”

 

Begin met chatten
Hulp nodig?
Hallo! Hoe kunnen we je helpen? Klik op '' Begin met chatten'' om ons een Whatsapp bericht te sturen! Wij helpen je graag verder.