Stralen, dat doen ze. Vakmatig en als ondernemers met veel liefde voor hun  bedrijf. Erik en Lisette van den Dries runnen Strabeko, een familiebedrijf gespecialiseerd in oppervlaktebehandelingen, zoals cabinestralen, metalliseren, poedercoat en, natlakken, thermisch reinigen en glasparelstralen. Zover niks bijzonders misschien, behalve dan dat ze met dit bijna 60 jaar oude familiebedrijf waarschijnlijk een primeur op innovatief gebied te pakken hebben. We spraken met het stralende echtpaar over ondernemen, innoveren en verandering. (tekst Nicole Severijns/ foto’s Karin van der Laar fotografie).

Strabeko, dat onder andere NS als klant heeft en met grote ovens metalen voorwerpen tot een gewicht van 5000 kg kan poeder coaten, zet vol in op de energietransitie en durft daarvoor te innoveren en te investeren. Volgend jaar bestaat het bedrijf zestig jaar. Eriks vader kocht het bedrijf dertig jaar geleden, van de toenmalige eigenaar die geen opvolging had. “Er moest veel gebeuren”, legt huidige eigenaar Erik van den Dries uit. “Iedere schroef is intussen wel vervangen.” En dat is niet alles wat is veranderd: van gasovens naar elektrisch, van handwerk naar robots. Het bedrijf met 20 medewerkers schroomde niet om de afgelopen jaren behoorlijk te investeren.

Tweede natuur

Innoveren is tweede natuur voor het echtpaar. “Soms ben ik er wel een beet

je te fanatiek in”, geeft Erik aan. “Dan hebben we het al hangen zonder dat er al subsidie op zit.” Lisette: “Erik denkt altijd ver vooruit, het is echt een ondernemer met visie. We werken zo duurzaam mogelijk, dat gaat ons echt aan het hart. En we blijven vernieuwen.” Erik vult haar aan: “We willen nu een nieuwe installatie bouwen. Zodat we meer klanten met grotere objecten kunnen helpen. Hier kunnen we de kwaliteit waarborgen. Een langere levensduur van een voorwerp staat voorop.” Er staat al een gloednieuwe poedercoatcabine in de hal, voorzien van de dry-on-dry techniek die grondlaag en toplaag in één keer coat en een optimale en milieuvriendelijke dekking geeft. “We verwachten twee robots die de primer zullen aanbrengen waardoor we de grondstoffen voor 95 procent kunnen recyclen”, legt Erik uit. De nieuwe recyclingmachine staat er al. Handjes verdwijnen niet, maar zullen in een handcabine voor extra controle zorgen. Een andere duurzame aanwinst is een thermische reinigingsoven die zowel schoonmaakt als behandelt.

Achtergrond

Erik is nadat Strabeko tweeënhalf jaar in handen van zijn vader was, in het bedrijf komen werken en noemt zich een echte Tilburger. “Mijn moeder is van Van Riel, van de kranen, dat was van mijn opa. En van Riel was weer getrouwd met Pessers, van de slagerij. Aan de andere kant van de familie waren er een schoenfabrikant en een bakkerij.” Erik heeft dus onmiskenbaar ondernemersbloed in zijn aderen. Zo niet Lisette, wiens vader, net als zijzelf, militair was. Na een carrière bij de luchtmacht als communicatiespecialist werd ze Eriks partner in de zaak. Deze diverse achtergrond verklaart haar gevoel voor facilitaire zaken, hetgeen ze bij Strabeko doet: “Erik heeft de operationele en visionaire kant en ik zorg dat er alle faciliteiten zijn om dat ook te kunnen doen. Ik houd van concreet en praktisch. KAM is mijn specialiteit en ook het HR vak heb ik me eigen gemaakt.”

‘Ik houd van concreet en praktisch.’

 

 

Cowboybedrijf

Inmiddels bedienen ze grote en kleine bedrijven, van multinationals tot kunstenaars als Guido Geelen of Ine Vermee. Van gietwerk uit Turkije tot de poort van het Textielmuseum. Een van de eerste en oudste klanten is de NS. Hoe komt zo’n grote organisatie terecht bij Strabeko uit Tilburg? “Toen de NS hier nog werkplaatsen had reed ik met m’n scooter vaak langs. Er werden toen testen gedaan vanuit de hele wereld en ik vroeg aan het hoofd van de technische dienst of wij ook een keer mee mochten doen. Zo is de samenwerking begonnen, niet slecht voor een ‘cowboybedrijf uit Tilburg’ zoals iemand ons toen noemde”, lacht Erik.

Lokale partijen

Strabeko is allang geen cowboybedrijf meer, en dat zijn ze natuurlijk nooit geweest. “Hier máken we nog iets”, zegt eigenaar Erik. “We zijn echt onderdeel van de Brabantse maakindustrie. Dat geeft een geweldig gevoel.” En er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met die Brabantse maakindustrie. Zo krijgen we gebak van Floor van Lieshout aangeboden, deze halen ze altijd daar want er zijn connecties: “Hij heeft een nieuwe fabriek op de Jules Verneweg, die apparaten hebben we behandeld.” En bij Willem II ontmoette Erik Toine van de Ven van Capi Europe. Grappend zeiden ze tegen elkaar: Wij kunnen echt alleen wandelen en nooit handelen samen. “Maar de mallen (waar potten in gegoten worden, red.) moeten toch gereinigd worden, en dat kunnen wij weer voor ze doen”, lacht Erik. “Ik mag bij iedereen in de tuin kijken, dat is toch wel het allerleukste aan mijn vak”.

‘We zijn een proeftuin voor innovaties.’

Ondernemen met ‘vision’

Strabeko werkt regelmatig samen met studenten van het HBO. “Samen vraagstukken oplossen houdt je scherp”, reageert Lisette. “Ook tijdens corona boden we studenten een plek om te leren.” Sterker nog, door corona toonde marktleider Nordson ineens interesse in Strabeko. Het traject zou eigenlijk in Duitsland bij Caterpillar of BMW gaan lopen maar door corona kon dat niet. Vandaar dat zij de pilot kregen. Hoe dan? “Vanwege mijn enthousiasme voor nieuwe dingen”, verklaart Erik met een lach. “We mogen voor hen een pilot draaien met robots die volledig op vision zijn ingesteld, dat is echt next level. Dit concept zal naar verwachting vele malen door heel Europa gekopieerd worden.” Dit is dus die primeur waar we eerder in het artikel over schreven.

Robotisering 3.0

De twee aanwezige robots werken op basis van ‘vision’, een dermate innovatieve techniek dat partijen als Hyundai, maar ook Amerikaanse en Deense bedrijven het nauwlettend in de gaten houden zodat ze koploper in deze techniek kunnen worden om het wereldwijd te kunnen doorverkopen. “Met robots werken kan iedereen, maar het unieke ervan is dat je geen programma hoeft te schrijven maar vision creëert een real time programma met behulp van een camera, om het product meteen te kunnen poedercoaten”, legt Erik uit. “Het is een experiment want het is nog nergens anders in gebruik.” De voordelen? Minder waste, effectiever, en duurzaam. “Iedereen kijkt ernaar, ook omdat je 100% grondstof ermee terugwint.” En zover hij weet, is Strabeko de enige ter wereld die deze techniek nu in huis heeft. ID Innovatives, een bedrijf uit Berkel-Enschot helpt ze hierbij. De eigenaar Jorrit bedenkt en maakt het en werd door Erik en Lisette betrokken bij het proces. Ook weer lokaal dus. “Wij proberen altijd te werken met partijen uit de omgeving, want dan heb je de service dichtbij.”

Betrokken en bevlogen

Betrokkenheid is kenmerkend voor het echtpaar, voor elkaar, lokale bedrijven en alles wat het bedrijf aangaat. Dus ook bij het personeel. Ze leiden intern op, van welke achtergrond ook, qua werkervaring of afkomst. Er werken zo’n twintig mensen, waarvan ook een aantal niet Nederlands sprekende personeelsleden. Een keer in de week krijgen zij Nederlandse les van de vader van Lisette. In het bedrijf zie je overal voorwerpen beplakt met het Nederlandse woord ervoor: stoel, muur, tafel. “Het kantoor wordt een avond in de week omgedoopt tot een leslokaal. Ze krijgen een tablet en huiswerk mee naar huis. Mijn vader was directeur was een school hier in Tilburg, dus die kan z’n lol op”.

Duurzaam

Ze willen niet veel verder groeien in personeel, dat vangen ze op met robotisering. Het stel is ook bezig met duurzaamheid, zowel privé als zakelijk. De bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd, er zijn verbeteringen aangebracht aan de producten en het dak ligt vol met 900 panelen. Ze willen dit nog met 300 panelen uitbreiden. Erik is bezig met een warmtebuffer om warmte op te slaan voor het gebruik van ovens. De ideeën zijn zo vooruitstrevend dat een professor aan de universiteit van Leuven geïnteresseerd is. “Het is zo simpel, maar daardoor gaat het wel werken”, lacht Erik. “Dat vind ik zo mooi aan jou”, vult Lisette aan. “Overal maakt hij een proeftuin van. Van het een komt het ander, van daken wit schilderen om warmte af te stoten tot het implementeren van energiemanagementsystemen. Ik ondersteun Erik daarin zo veel mogelijk en zoek er de juiste mensen bij want techniek betekent voor ons vooruitgang en in beweging blijven. Daar staan wij voor.” Bij de vraag wat Erik zo leuk vindt aan Lisette, antwoordt hij: “Haar bevlogenheid. Als ze iets in haar hoofd heeft wil ze het waarmaken. En dat zie je ook terug in het bedrijf.” “Wel binnen de kaders en in de juiste banen”, voegt ze lachend toe.

‘Vooruitgang. Daar staan wij voor.’

Toekomst  

En de toekomst? Hoe ziet die eruit voor het ondernemende stel? “Ik zoek het vooral in de techniek dat vind ik leuk”, zegt Erik. “Kijken naar nieuwe technieken en oplossingen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het vervangen van stralen door lasers. Het grote Duitse hightechbedrijf Trumpf is al langs geweest. Een partij met miljoenen subsidie om te innoveren met lasers maar ze zitten hier op de bank mee te kijken. Met deze techniek kun je namelijk onbemand laseren.” Dus Strabeko neemt het risico maar de grote partijen gaan met de vis aan de haal? “Ze openen voor ons wel deuren. Dus ook weer nieuwe grote klanten voor ons wellicht. Als Strabeko krijgen we niet die toegang die zo’n megabedrijf voor ons kan regelen.”

Tilburg

Innovatie kan dus ontstaan bij een of enkele personen, bij een middelgroot MKB bedrijf, en worden opgepakt door een multinational. “Dat vind ik zo mooi aan techniek”, zegt Erik. “Vanuit de oude textielindustrie hier in Tilburg ontstaan ook innovaties die nu worden toegepast in de maakindustrie. Zo is er Van Wees Tilburg die op basis van een weefmethode uit nu producten maakt voor bescherming van accu’s. Maar dan met kevlar in plaats van wol. Deze unieke dingen gebeuren gewoon in Tilburg. Dat is zo mooi.” Is er nog tijd voor andere dingen vragen we ons af. “Absoluut; afgelopen zomervakantie zijn we met onze boot in Nederland gaan varen. Super ontspannen, vroeger had ‘ons pa’ al een eigen stuk water”, besluit Erik. Dus met de paplepel ingegoten. Die paplepel is dan wel weer het liefst gecoat door Strabeko.

Begin met chatten
Hulp nodig?
Hallo! Hoe kunnen we je helpen? Klik op '' Begin met chatten'' om ons een Whatsapp bericht te sturen! Wij helpen je graag verder.